POLENTA (KEPTI KUKURŪZŲ KRUOPŲ TRIKAMPĖLIAI)

Ooo, Italija! Polenta tai toks itališkas kukurūzinis dalykas, na gerai, ne dalykas, o košė kukurūzų, kuri labai gerai stingsta ir tada gerai pjaustosi (gera statybinė medžiaga, hahaha). Lengvai pagaminama, skani, pigi ir paliekanti daug vietos improvizacijoms, todėl ilgainiui nepabostanti (nors aš polentos trikampėlius kepiau pirmąkart ir išviso nepamenu kada valgiau kukurūzų kruopų patiekalo).

IMG_0183

Senokai norėjau pabandyti polentos trikampėlius kaip garnyrą prie kokios mėsos ar panašiai, bet kaip ir žodis rizotas, taip ir polenta, mane truputį atbaidė. Skamba mandriai, itališkai.. Buvau keptos polentos ragavusi Slovėnijoje (nieko keisto, kad jie daug ką perimė ar pasiskolino iš Italijos virtuvės, juk kaimynai esą), o kukurūzų košės kartais išvirdavo babytė, ale kaip manų košė, tik geltona, patikdavo kiek pamenu ir išvis aš košinė esu, man tik duok košės pusryčiams ir nebūtinai! Na gerai, tai va staiga aš prisiminiau, kad turiu tai pabandyti ir pervertus porą knygų bei internetinių svetainių jau maišiau tą karštą, burbuliuojančią ir emocingai šokinėjančią košę (čia rimtai, jei pirmą kartą virsit tai atsargiai ir susiraskit didesnį puodą, nes košė tikrai turi itališko temperamento ir ramiai nesėdi puode..).

Tai reikia gi tiek nedaug:

  • 2 dl kukurūzų kruopų (sako jų būna įvairių dydžių, tai mano gal normalios buvo, vidutinės)
  • 1 l vandens (arba vandens ir pieno mišinio, arba sultinio)
  • druskos ir pipirų
  • lauro lapas (nebūtina)
  • gabalėlis sviesto
  • sauja parmezano sūrio

Pilame tą skystį, kuriame virsim polentą, į puodą (kaip jau sakiau didelį puodą!) ir užverdam su lauro lapeliais (kuriuos išimam prieš beriant košę, čia jie buvo tik dėl kvapo). Iberiam druskos ir maišant su plakimo šluotele pilam kukurūzų kruopas. Maišom, kad nesušoktų į gumuliukus (o vaikystėje tai neduok Die manų ar kukurūzų košė be gumulų! Gi ne tas!). Paverdam košę keletą minučių (5-8 min) ir nepamirštam maišyti. Skystis pradingo stebuklingu būdu – vadinasi metas sūriui (tarkuotam) ir sviestui, bei kitiems prieskoniams jei tokių norisi. Na va, košė pasiruošusi keliauti į kepimo skardą ar kitą platų indą, kur leisim jai sustingti (perliekit tą indą vandeniu, tada košė neprilips,o jos viršų sulyginkit su šlapiu šaukštu ar mentele, tada jis bus graži ir glotni). Siūlomas polentos aukštis yra apie 2 cm. Kai košė gerai atvėsta, nebesikarščiuoja, taip kai tai darė būdama puode, galima su ja vėl draugauti ir bendrauti. Juokauju, bet jai atvėsti reikia keleto valandų, o tada pjaustom ją trikampėliais (jei nesimokėt geometrijos mokykloj, tai pasakysiu, kad perpjovus kvadratą įstrižai gausis du gražūs trikampiai. Vadinasi pirmiausiai pjaustom juostom, tada kvadratais, o šiuos įstrižai nuo kampo iki kito ir taip turime daug gražių trikampių). Trikampiukai prieš patiekiant į stalą yra apskrudinami ar apkepinami. Čia jau Jūsų teisė rinktis ar keptuvėje su šlakeliu aliejaus, ar orkaitėje, ar ant grotelių, ar grill keptuvėje. Aš pabandžiau keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir man patiko, kadangi polentos liko, tai ryt apkepinsiu grill keptuvėje, manau bus dar geriau. Kodėl trikampiai, klauskit italų! Su kuo valgyt? Nors ir vienus! Ar su padažu, keptom daržovėm, su vištiena, ar kitokia mėsa, žodžiu, kaip garnyrą arba kaip užkandį, o gal ir kaip duoną su salotom. 

O čia visa mano vakarienė polenta su troškinta vištiena ( vištiena su pomidorais ir cukinijom, ale vištiena Cacciatore). 

IMG_0190

Keptos polentos trikampėliai su pomidorų padaže troškinta vištiena.

xoxo,

MinykaDo

Advertisements

3 thoughts on “POLENTA (KEPTI KUKURŪZŲ KRUOPŲ TRIKAMPĖLIAI)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s