Tarta su džiovintom slyvom ir šokoladu

Ilgas savaitgalis, daug laisvo laiko, oras nekoks, norisi skaniai ir saldžiai, akcija juodam geram (70 proc. kakavos) šokoladui ir plius svečiai- visa tai veda link kepimo. Šįkart tart´o kepimo, nes labai pasiilgau šito gėrio. Vaizdai google paieškoje veda iš proto parašius chocolate tart. Tonos šokolado! Akys raibsta, šokinėju nuo vieno noriu  prie kito omg kaip noriu ir vos ne vos išsirenku tartą su džiovintomis slyvomis, šlakeliu alkoholio ir daug gero šokolado ant viršaus bei riešutais. Skamba gerai, atrodo dar geriau. O ką nuveikiau su tešlos likučiu čia.

Tarta su vyne virtom džiovintom slyvom, šokolado kremu ir riešutais

Tarta su vyne virtom džiovintom slyvom, šokolado kremu ir riešutais

Pagrindą esu kepusi jau, bet noriu išbandyti naują receptą, todėl renkuosi iš Skanios mintys – šokoladinė tarta. O įdaro idėja radau Neringos bloge – Tartaletės su slyvom, šokoladu bei riešutais. Kaip visada neapseinu be improvizacijos, todėl dalinuosi savuoju eksperimentu virtuvėje, kuris, beje, labai vykęs.

IMG_0277  

PAGRINDAS:

  • 250 gramų miltų
  • 125 gramai šalto tikro sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 90 gramų cukraus

SLYVŲ ĮDARAS:

  • 15/17 vnt džiovintų slyvų
  • 100 ml raudono vyno (naudojau J.P CHENET, gaila, kad neturiu konjako ar brendžio)
  • 100 ml vandens

ŠOKOLADO SLUOKSNIS

  • 100 g gero juodo šokolado (70 proc. kakavos)
  • 100 g šokolado (52 proc. kakavos)
  • 200 ml riebios (36 proc.) grietinėlės
  • minkšto sviesto 1 v.š
  • rudojo cukraus 2 v.š. (gali būti ir baltas cukrus)

PAPUOŠIMUI:

  • sauja lazdyno riešutų (ar kitų mėgstamų)

GAMINIMAS

Imamės pagrindo ir darom tešlą sutrindami miltus su šalto sviesto gabaliukais kol gausis tarsi trupiniai. Kiaušinį išplakam su šluotele ir supilę cukrų išmaišom, o tada pilam ant miltų trupinių ir viską sumaigom į vieną tešlos gumulą, nors ir nelabai nori sulipti, bet galiauisiai sulimpa! Susukam į maistinę plevelę ir į šaldytuvą 30-45 min.

Tuo tarpu slyvas supjaustom ir užpilam alkoholiu. Paliekam 30 min.

Pakepinam riešutus ir susmulkinam.

Traukiam tešlą ir ją padėję ant kepimo popieriaus (arba miltais pabarstyto stalo) iškočiojam, kad būtų 0,5-1 cm ir pakankamai didelė pagal jūsų kepimo formą. Išpjaunam didesnį apskritimą ir dedam tešlą kepimo popieriumi į viršų į formą kuri ištepta sviestu ir pabarstyta miltais (kepimo popierius geriau, kad būtų didesnis nei pati tešla, taip bus lengviau jį išimti vėliau). Subadom šakute ir vėl dedam į šaldytuvą kokiai 15-ai minučių. Todėl jau jungiam orkaitę ir kaitinam iki 180 laipsnių.

Dabar turim laiko slyvoms, tai jas verdam įpilę vandens kol gausis tokia ale uogienė/džemas. Vandens gali reikti šiek tiek daugiau, matysit. Paliekam šitą gėrį atvėsti.

Prieš dedant kepti pagrindą ant to kepimo popieriaus, kuris yra virš tešlos, pilam žirnių ar kitų kruopų (aš pavyzdžiui turiu savo kibirėlį avinžirnių, tų kurie naudojami būtent tokiam tartų kepimui) ir dedam kepti 15-ai minučių. Po to nuimam popierių su žirniais ir dar dedam į orkaitę 7-8 minutėms. Ištraukiam ir paliekam atvėsti.

Kol viskas vėsta pasidarom šokoladą. Pilam grietinėlę į puodą, dedam cukrų ir sviestą, kaitinam beveik iki užvirimo, maišom ir tada sudedam šokoladą ir truputėlį druskos. Gerai išmaišom. Gaunasi graži vienalytė šokoladinė blizgi masė.

Montuojam gražuolę tartą! Ant pagrindo tepam slyvų tyrę ir ant viršaus pilam šokoladą, apibarstom smulkintais, kepintais riešutais ir paliekam ramybėje (taip, paliekam jį ramybėje, o ne puolam valgyt) kelioms valandoms, geriau šaldytuve (kai atvės šokoladas).

Galų gale pagaliau – galima valgyti! Skonis vertas tiek sugaišto laiko, tikrai! Labai švelniai skanus šokoladinis sluoksnis, traškūs riešutukai ir labai ypatingas slyvų skonis su traškiu tartos pagrindu.

IMG_0342

Tarta su vyne virtom džiovintom slyvom, šokolado kremu ir riešutais

Tarta su vyne virtom džiovintom slyvom, šokolado kremu ir riešutais

Tarta su vyne virtom džiovintom slyvom, šokolado kremu ir riešutais

xoxo,

MinykaDo

Advertisements

One thought on “Tarta su džiovintom slyvom ir šokoladu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s