Portugalija, nostalgija ir Pastel de nata pyragaičių giminaičiai

Noriu kažko, kažko saldaus, kažko su kremu. Prisimenu Pastel de nata portugališkus pyragėlius, kurių būnant nuostabiojoj Portugalijoj sukramsnota tikrai kad ne viena dešimtis. Su kava, be kavos, pietums, pusryčiams, vakarienei ir taip nuo kelionės pradžios iki pat kelionės pabaigos. Pamėgti juos nesunku tikrai, kaip ir pačią Portugaliją.

Tai ką, naršau ir googlinu kol randu pastel de nata kremą, kuris kaip mat primena Portugaliją ir tuos mažus skanius pyragiukus. Taip noriu! Ne tik jų noriu, bet ir kepti noriu ir atgal į Portugaliją noriu.

IMG_7519

Sintra, Portugalija.

IMG_7545

Sintra, Portugalija 2013.

Atrodo lyg pernai čia būta, o praėjo ketveri metai. Jau tada sau pažadėjau, kad grįšiu paragauti to ko nespėjau ir ko siaubinga angina neleido išragauti, o akys taip norėjo tų bacalhau, žuvų, sriubų ir desertų. Būna, kad dalis kelionės tiesiog išsitrina arba lieka kaip juoda demė, kur atrodo kažkas turėjo būti bet nebuvo. Susirgti svajonių šaly nebuvo mano planas, bet žmogus planuoja, o likimas juokiasi. Ir vistiek parsivežti krūvą nuostabių prisiminimų pavyko, pavyko ir paragauti dalelę Portugalijos. Pamatyti Sintros grožybes, Coimbrą, nuostąbujį Porto ir visiškai į jį nepanašią Lisaboną.

IMG_7410

Lisabona, Portugalija.

Pabaigiu raustis tarp nuotraukų ir receptų, susirenku viską ko reikia kremui:

  • ~400 ml pieno
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 75 ml grietinėlės
  • 3 v.š. Cukraus
  • 2 v.š. Bulvių krakmolo (arba miltų, kaip rašo recepte)
  • Žiupsnelis druskos
  • (Pasirinktinai: cinamonas, vanilė, citrinos žievelė)
  • šaldytos bemielės tešlos

Ir pradedu

Viską sumaišau (su plakimo šluotele) mažam puode ir tada pradedu kaitinti (ant vidutinės kaitros) nuolat maišydama. Kaitinu iki užvirimo, kremas tirštėja, aš maišau ir vuolia! Kremas užverda, sutirštėja, paragauju ir pilu į dubenėlį, uždengiu maistine plėvele (priglaudžiu plėvelę prie kremo, sako tada nesusidaro plutelė) ir leidžiu atvėsti.

Atvėsusį kremą dedam į sluoksniuota tešla išklotas formeles. 

Kepam 190 laipsnių orkaitėje kol įgauna gražią rudą spalvą.

IMG_4438

Pastel de nata

Norėtųsi originalaus recepto, bet kol jo nėra bent kremas tikras ar panašus į jį ir labai primena Portugaliją.

IMG_7429

Saulėlydis Lisabonoj.

Prisiminimais, nuotraukomis ir kepančių Pastel de nata kvapu apsikrovus sėdžiu ir galvoju, kada vėl pamatysiu ir paragausiu Portugalijos, taip norėčiau Faro ir Algarvės grožiais pasidžiaugti, porto ir bacalhau vakarienei užsisakyti ant vandenyno kranto besimėgaujant saulėlydžiu, bet šiam vakarui užteks ir Pastel de nata su arbata.

IMG_7412

Lisabona, Portugalija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s