Svogūnų pyragas su sūriu ir muskatu

IMG_7257 (1)

IMG_7243 (1)

Jau tapęs favoritu, žiauriai paprastas svogunų pyragas kvepiantis muskatu (kai kas vis dar vadina muškatu, nors pagal VLKK tai muskatmedžio vaisiaus kauliukas, todėl priimtinesnis yra muskato riešuto pavadinimas) būtų kepamas kasdien, jei ne tos ašaros reidančios per skruostus juos pjaustant ir kepinant. Vien dėl šitos priežasties šis pyragas labiau išeiginis.

IMG_7239 (1)IMG_7265 (1)

Svogūnų pyragas

Įdarui:

  • 4-6 svogūnai (didelių užteks 4, mažesnių reiks bent 6)
  • aliejaus kepimui
  • 1 kiaušinis
  • 4-5 šaukštai nat. jogurto arba grietinės (arba 1/2 stiklinės grietinėlės)
  • muskato riešuto (geriausias, aišku, šviežiai tarkuotas)
  • sūrio (tikrai nebūtina, bet nerealiai tinka koks džiugas smulkiai patarkuotas ant viršaus, arba paprastas fermentinis sūris)
  • druskos ir pipirų
  • aguonų arba juodų sezamo sėklų papuošimui (irgi galima nedėti)

Pagrindui:

  • 1 stiklinė miltų
  • 50 g sviesto
  • apie 120 ml pieno
  • 1 a.š kepimo miltelių
  • druskos

Miltus sumaišyti su kepimo mileliais ir druska tada supjaustyti sviestą kubeliais ir viską kapoti peiliu kol gausis tokie trupiniai, geriausia tai daryti ant pjaustymo lentelės. Ant gautų trupinių pilti pieną ir peiliu jį įmaišyti į tešlą arba iškarto imtis darbo rankomis. Tešla tokia keistoka gaunasi, sunkokai susiminko išpradžių, bet galiausiai turim puikią tinkančią kočiojimui tešlą. Iškočiojam ją plonai ir padengiam kepimo formą (geriausiai atsegamą, vidutinio 24-26 cm skersmens). Svogūnus supjaustom griežinėliais ir pakepinam keptuvėjė su alyvuogių aliejumi kol gražiai pagels ir bus skaidrūs (kokių 10 min ant vidutinės kaitros), pagardinam juos druska ir pipirais ir palikam pravėsti. Tuo tarpu sumaišom kiaušinį su jogurtu, įtarkuojam muskato riešuto, įberiam druskos ir pipirų. Įkaitinam orkaitę iki 200 C ir suformuojam pyragą: dedam svogūnus ant tešlos pagrindo ir užpilam kiaušinio plakiniu, galiausiai pabarstom tarkuotu sūriu ir aguonomis. Kepam apie 25-30 min. Valgom karštą ar šaltą (jei liks).

IMG_7225 (1)IMG_7224 (1)

Receptas adaptuotas pagal Svogūnų pyragas

xoxo

MinykaDo

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s